dimarts, 8 de desembre del 2015

Més llibres per a treballar les emocions i sentiments en l'aula!!


Com sabeu, considere bàsic treballar les emocions des d'edats primerenques. Per aquest motiu, al igual que fa uns mesos, vos deixe una sèrie de títols relacionats amb les emocions i sentiments per a ser treballades amb els xiquets i xiquetes. I que millor manera de fer-ho que amb un llibre. Espere que vos siga de gran ajuda!

El buit. Anna Llenas. Barbara Fiore
La Júlia té un gran forat i no li agrada gens. Per això, tracta d’omplir-ho i tapar-ho de moltes maneres diferents per tal que desaparegui. Ho aconseguirà? La vida és plena de trobades. I també de pèrdues. De vegades aquestes pèrdues són insignificants, com perdre un llapis o un paper. Però n’hi ha d’altres que poden ser importants, com perdre un projecte, la salut o una persona estimada. El buit és un llibre que ens parla de la resiliència, o la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit.
buit
Les ceres de colors van dir prou.  Drew Daywalt (Autor), Oliver Jeffers (Ilustrador). Andana Editorial.
Aquest conte és una invitació a la creativitat, a mirar el món d’una manera diferent, més enllà de la gama de colors que ens brinda la natura. Ha esclatat la revolució a la capsa de ceres d’en Duncan. La vermella es queixa d’explotació laboral; la blanca creu que li fan el buit; la negra pateix una crisi d’identitat; i les ceres groga i taronja han signat una pau armada, enfrontades per quin és el color del Sol. Així no hi ha manera! En Duncan vol pintar allò que li agrada però també vol que les seves ceres de colors estiguin contentes.
51KEBZJ2wzL._SY498_BO1,204,203,200_

La Berta i les ulleres de visió empàtica. Júlia Prunés Massaguer. Omniabooks; Edición.
Un conte sobre empatia i assertivitat. Un bon matí, la Berta es troba una capseta amb les ulleres de visió empàtica al portal de casa seva. A la capsa hi diu que “qui se les posi hi veurà amb empatia”. L’ajuden a entendre com se sent en Pau, un amic de la classe i també al Quisso, el seu gosset. L’ajuden a resoldre un conflicte amb la seva mare, amb qui parla del desordre de la seva habitació amb assertivitat. Tota la família i els amics de la Berta, utilitzaran aquestes ulleres fins que, un dia, s’adonen que han après a veure-hi amb empatia sense dur-les posades…
61MFQuNFR6L._SX258_BO1,204,203,200_QL70_FMwebp_

Que m’escoltes, Berta? Júlia Prunés Massaguer. Omniabooks; Edición.
Aquest és un conte sobre escolta activa en el que la Berta va vivint situacions on els altres no se senten prou escoltats, com quan interromp al Pau, que la telefona per convidar-la a la seva festa d’aniversari o quan respon de forma automàtica a la Mixa, la seva gateta, perquè està concentrada mirant la tele… El conte ens presenta algunes interferències que ens compliquen la comunicació, com són per exemple, els telèfons mòbils. La Berta proposa un recurs per facilitar la comunicació entre els de casa, la “Capsa facilitadora de converses”.
61T28TfL1OL._SX258_BO1,204,203,200_QL70_FMwebp_

Quina emoció! La Berta se’n va de colònies. Júlia Prunés Massaguer (Autor), Bernadette Cuxart(Ilustrador) Omniabooks; Edición.
Un conte per identificar i aprendre a regular emocions com l’eufòria, l’ansietat, la por, l’enyorança… que van sorgint en motiu d’unes colònies. En el conte hi surten més de 50 noms d’emocions i es plantegen alguns recursos per a regular-les.
emocio

Així és el meu cor Jo Witek (Autor), Christine Roussey (Ilustrador) Bruixola; Edición
Un àlbum d’homenatge a les emocions i els sentiments dels infants, perquè els reconeguin en totes les seves formes i tots els seus colors: alegria, tristesa, calma, disgust, por…: «El meu cor és com una caseta. A dins hi passen moltes coses… i estan totes barrejades! Hi ha rialles sorolloses i dies amb pluja, disgustos enormes i ganes de saltar a peu coix. Avui obriré la porta del meu cor i et convidaré a passar».
baixa (8)

Un amor tan grande. Raquel Diaz Reguera. Editorial Imaginarium.
Un llibre que afavoreix l’afectivitat i l’expressió de sentiments i emocions . Un llibre emotiu, on es comparen les coses més grans del món amb l’amor d’una mare, però sempre guanya l’amor de la mare. De forma divertida ensenya a demostrar els sentiments i a saber dir: t’estimo .
amor

Marte el planeta rebelde. Marta Blanch. Ed. universdivers
Conte per reflexionar amb els nens sobre les conductes de rebel·lia i impulsivitat en els més petits. En aquest primer títol el planeta Mart és un planeta rebel i desobedient al que li sembla divertit o motivador molestar els seus companys espacials. El mestre Sol ja no sap què fer amb ell. Fins que l’arribada d’uns dolorosos meteorits fa que la situació canviï …
ScreenHunter_581 Jul. 17 00.34

La luna invisible.  Marta Blanch. Ed. universdivers
Conte per reflexionar amb els nens sobre les conductes de baixa autoestima. La Lluna és un personatge especial. Reservada i somiadora , necessita la protecció de la Terra i la companyia de les estrelles. Els seus ” ulls de vidre” li confereixen un mirar estrany i una alta sensibilitat cap als sorolls. Això fa que se senti diferent i li produeix una infinitat d’inseguretats i dependències. La Lluna necessitarà veure la importància d’estimar-se a un mateix.
Luna-castellano

La estrella diferente Marta Blanch. Ed. universdivers
Conte per reflexionar amb els nens sobre les conductes problemàtiques en un grup. L’estrella diferent és un estel una mica distret que vol anar al seu aire. Un barret calent i ple de colors és el detonant que fa que els seus companys reaccionin d’una manera inadequada i farà que la protagonista se senti cada vegada més trista i sola . Un estel molt valent aconseguirà que la situació canviï …
ScreenHunter_582 Jul. 17 00.41

Col·lecció Els contes de l’Òliver. Eumo editorial.
Uf! Quina vergonya. Esther Giménez Cruz, Lidia Carretero Alcolea, Dafne Corte Salvaña. Eumo editorial.
L’Òliver té 5 anys. És un nen divertit i alegre… i molt vergonyós. Però li agraden molt les olives i, quan en menja, guanya la seguretat i la confiança que li calen per fer tot allò que es proposa. Avui a l’escola de l’Òliver tothom està content perquè hi ha un tobogan nou al pati. Tots els nens i nenes fan cua per pujar-hi. L’Òliver també ho vol fer, però quan arriba a l’escala, algú l’aparta i li passa al davant. Llavors s’adona que la mare li ha posat olives en la carmanyola de l’esmorzar…
uf

Ei, que t’enfades? Esther Giménez Cruz, Lidia Carretero Alcolea, Dafne Corte Salvaña. Eumo editorial.
L’Òliver té 5 anys. És un nen divertit i alegre… i molt vergonyós. Però li agraden molt les olives i, quan en menja, guanya la seguretat i la confiança que li calen per fer tot allò que es proposa. L’Òliver ha arribat a l’escola i s’ha trobat que la seva amiga Martina està molt enfadada i no hi vol entrar. Ell la vol ajudar i li sembla que sap com fer-ho… però té tanta vergonya! Potser si menja olives gosarà acostar-se fins a ella.
ei

Una mica de mal humor. Isabelle Carrier. Editorial Juventud, S.A
Quan en Pit i en Pat es coneixen, de seguida es fan inseparables. Riuen, juguen… s’entenen molt bé i creuen que si estan junts sempre seran feliços. Però, amb el temps, comencen a no estar d’acord, a donar la culpa a l’altre, i sovint s’enfaden. A poc a poc, s’instal·la una cosa que tots coneixem: el mal humor, que creix, creix… i de sobte, els separa. En aquest delicat àlbum sobre la diferència, Isabelle Carrier continua la seva exploració dels sentiments amb aquesta història de les relacions, plena d’humor. Els dibuixos i la simplicitat del text són tot un encert i en Pit i en Pat sabran trobar una solució amb molta saviesa.
una mica mal

Més. Emily Gravett. Ed Cruïlla
Què feia el drac de Sant Jordi quan era petit? En aquesta història descobrireu com era, de ben petit, el famós drac que després segrestava princeses i escopia foc.
mes

Fades ens parlen de l’autoestima. Equipo Susaeta. Tikal-Susaeta
Un conte dolç i màgic, amb les fades com a protagonistes que serveix per treballar l’autoestima, el fet d’estimar-se a un mateix, d’acceptar-nos tal com som, de comprendre i valorar les diferències… de ser capaços de respectar-nos siguem com siguem!
fades

Educar las emociones. Amanda Céspedes Calderón. Ediciones B
Aquest llibre és una invitació a despertar aquest pou d’infinit amor que dorm en la majoria dels adults. Un llibre que busca que cada lector descobreixi, en el seu interior, aquesta gran pou d’amor i aprengui a treure’l cada vegada que haguem d’ acompanyar un nen en el seu trànsit cap a una vida adulta sana i plena .
educar emociones

¿Qué son los sentimientos? por Óscar Brenifier (Editorial Edebé).
Fer-se preguntes sobre els sentiments ens ajuda a explorar  i a no conformar-nos amb les respostes més senzilles, les que tots diuen sense pensar. Aquest llibre t’ajuda a reflexionar sobre la emocions.  Aturar-se a pensar si sentim gelosia dels nostres germans, si sentim l’amor dels nostres pares, com ens enamorem o com estimem als nostres amics … és un exercici que ens ajuda a sentir molt millor .51RjdPxaE5L._SX372_BO1,204,203,200_

La increïble història del nen menjaparaules. Marlet Sunyer; Jordi Sunyer. Babulinka Books
Un llibre per aprendre a expressar les emocions. Una divertidíssima i emotiva història per a que els nens aprenguin a identificar què i com els fan sentir les diferents emocions.  Què passaria si un dia un nen es mengés la paraula alegria? I la paraula por? I si decidís no menjar-se’n cap? Aquest és el punt de partida d’aquest original àlbum il·lustrat que pretén ser una eina per aprendre a expressar les diferents emocions que sentim. Un llibre per ajudar als petits lectors a precisar, concretar i poder definir els seus sentiments i així, amb llenguatge emocional, poder transmetre i entendre què succeeix en al seu interior. Un llibre molt divertit per acompanyar-vos en el bell, intens i emotiu viatge cap a l’interior dels petits i de vosaltres mateixos.
51tP6WE4uwL._SY355_BO1,204,203,200_

L’illa de els cartes perdudes. Oriol Canosa (Autor) Mercè López (Il·lustradora) Babulinka Books
A causa de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, l’Albert, un nen que viu a Estrasburg, és enviat pels seus pares a Isola della Cona, una illa tranquil·la allunyada dels bombardeigs i els exèrcits, on resideix el seu oncle Audubon. Lluny de casa, descobrirà què és l’enyorança, la por i l’absurditat de la guerra, però també la força de l’amistat i de la seva fortalesa interior. Una història plena d’aventures, emocions, cartes sense destí, un castell amb passadissos secrets i tot de personatges entranyables.
601727-340x340

Cuentos para sentir. Begoña Ibarrola. Editorial SM.
Aquest és un recull de contes il·lustrats que pretenen guiar el nen a través del món de les emocions i els sentiments. Divuit contes per treballar l’alegria, l’ansietat, la por, l’amor, l’empatia, l’enuig, la il·lusió, la tristesa, el rebuig, la gelosia, la vergonya, la confiança en un mateix, la solidaritat, etc …
41h9yiZZWRL._SX378_BO1,204,203,200_

Diario de las emociones. Autora i il·lustradora Anna Llenas. Editorial Paidós.
Es tracta d’un llibre en blanc i negre on el lector ha de posar el color i expressar, gràcies a ell, l’emoció o estat d’ànim que tingui en aquell moment. És un conte interactiu, ideal per treballar les emocions en el paper. Tant per adults com per adolescents i preadolescents. Els exercicis o propostes estan basades en les 5 emocions bàsiques com les de “El Monstre de Colors” però en aquest cas per a què puguis treballar-les.
51cSorDu2NL._SX335_BO1,204,203,200_

Fonchito y La LunaMario Vargas Llosa (Autor), Marta Chicote Juiz (Ilustrador) Ed. Alfaguara, 2010
Apropa’t als grans autors de la literatura d’adults a través d’aquesta col·lecció d’àlbums il·lustrats per als més petits. En “El meu primer Mario Vargas Llosa” podràs viure amb el petit Fonchito les emocions del primer amor i descobrir que no hi ha res que un no pugui fer per a un ésser estimat, ¡Encara que aquest et demani la Lluna!
514E-ZkCXzL._SY462_BO1,204,203,200_

La fada menta.Gemma Lienas i Massot (Autor), Àfrica Fanlo (Ilustrador) Ed. la Galera
La fada Menta és una col·lecció de llibres per a l’educació emocional. Les històries tenen protagonistes diferents, però totes tenen un personatge en comú: la fada Menta, una fada minúscula, més petita que un gra d’arròs i verda com un pèsol, que ajuda els nens que tenen alguna preocupació, i només ells la poden veure. Els llibres de la col·lecció inclouen dues pàgines amb recomanacions per a pares i educadors.
La meitat d’en Jan. “Els nens no ploren.” “On vas, amb aquesta samarreta rosa?” Quan en Jan decideix deixar de fer coses de nena, per què es troba com si li faltés la meitat d’ell mateix?
la meitat
Música a la panxa. En Dani no hi sent, i pensa que no és normal… que no és com els altres… que no és igual. Però, és que hi ha dues persones iguals?
31NU+RWmN0L._BO1,204,203,200_
Es necessiten petons. “Petons? Carícies? Quin fàstic!” La Quica es pensa que no en necessita. La Mei li vol demostrar que sí. Com s’ho farà?
es
Mala sort o bona sort?  El dia que havia d’anar al zoològic amb l’escola, la Rita es posa malalta. Sempre té mala sort! O potser no?
mala
Ja estic! La Bel fa les coses molt de pressa i sense ganes. Per què sempre li surt tot malament? Potser cal que s’hi fixi més.
ja
Sóc un monstre. En Max ho trenca tot, fa mal als altres… És un monstre, com li diuen que és? Fins i tot ell mateix s’ho comença a creure…
soc
Un mirall al cor. En Pau vomita gairebé cada dia. De debò li fa mal tot el que menja… o potser és que li passa alguna altra cosa?
un

Los Colores De Pomelo. Ramona Badescu (Autor), Benjamin Chaud (Ilustrador)  Ed. kokinos
Al món, i més encara a l’hort on viu el petit elefant Pomelo, les coses no són blanques o negres. Ni tan sols és el mateix el blanc de l’hivern que el de la llet. I menys el vermell d’una promesa que el de la ira. Aranja serà feliç descobrint cada matís de la divertida paleta de colors. En aquest nou llibre d’Aranja, els nens que ja coneixien els colors, s’adonaran de la infinitat de tons diferents que pot tenir cada un d’ells, segons l’objecte o el sentiment al qual estigui associat. Al mateix temps riuran veient a Aranja disfressat de iaia color violeta o interpretant a La Guineu quan el negre és negre.
51Mk-6crRPL._SX475_BO1,204,203,200_

Monstruo triste, monstruo feliz.  Anne Miranda (Autor), Ed Emberley (Autor) Ed. Océano Travesía
Feliços , trists , enfadats … També els monstres tenen molts sentiments ! En aquest innovador llibre desplegable, el petit lector trobarà una col·lecció d’enginyoses màscares que representen els diferents humors i sentiments que experimenten tots els monstres (i , per descomptat, també els nens!).
mon


Els contes són una eina molt útil per treballar amb els infants. A partir dels contes poden verbalitzar les seves emocions i sentiments. És un molt bon punt de partida per iniciar debats interessants amb els teus alumnes o amb els teus fil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada